Održane radionice za ubrzavanje digitalne pismenosti na Univerzitetu Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Filozofski fakultet Univerziteta Crne Gore učestvuje kao partner u U2SID Erasmus + projektu čiji je cilj podsticanje inkluzivne digitalne transformacije na Zapadnom Balkanu kroz povećanu saradnju između univerziteta i drugih zainteresovanih strana kao što su preduzeća, kreatori politike, civilno društvo i mediji. Projekat U2SID podržava razvoj i usvajanje digitalnih veština kako bi digitalna transformacija bila što sveobuhvatnija i inkluzivnija.

Aktivnosti Radnog paketa 2 - Program za ubrzavanje digitalne pismenosti, usmjerene su ka podizanju nivoa digitalnih kompetencija studenata i osoblja Univerziteta Crne Gore. U tu svrhu su na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, 25. i 26. aprila 2024. godine održane dvije cjelodnevne radionice.  Početak rada radionica je pozdravila dekanka Filozofskog fakulteta prof. dr Tatjana Novović. Tokom prve radionice Aktivni trening o digitalnoj pismenosti za studente, koja je privukla i gimnazijalce, učesnici su se upoznali sa istorijom razvoja Vještačke inteligencije i jezičkih modela, najboljim praksama za generisanje teksta i slika, a dobili su i priliku da praktično uvježbaju osnove izrade web sajta.

Druga radionica, Kolaborativna obuka sa predavačima i profesionalcima iz civilnog društva, biznisa i politika za digitalnu pismenost, bila je posvećena nastavnom osobllju Univerziteta Crne Gore i stejkholderima. Tokom ove radionice, učesnicima su predstavljeni AI alati za istraživanje i kreiranje obrazovnog sadržaja, najbolje prakse za generisanje teksta i analizu podataka kao i osnovni koncepti Word Pressa.

Radionicama su prisustvovale kolege sa Univerziteta u Skadri i Tirani kao i  kordinatorka projekta Brikene Dionizi koju je primila dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr. Tatjana Novović.

Predavači na radionicama, kojima je rukovodila doc. dr Nataša Krivokapić, su bili Modrag Vujković, član Crnogorskog udruženja za vještačku inteligenciju i suvlasnik startapa koji koristi generativnu vještačku inteligenciju u svom proizvodu, Dalibor Vukotić, IT administrator na Filološkom fakultetu i Mr Željko Lučić, menadžer biznis inkubatora u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis.

Za više informacija pogledajte video : 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.