Kratkoročna razmjena osoblja - UNEW u okviru projekta MONUSEN




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Newcastle (UNEW) ugostio je, od 15. do 27. aprila 2024. godine, profesora Igora Radusinovića u okviru kratkoročne razmjene kadrova u cilju unapređenja sposobnosti upravljanja istraživanjem i inovacijama i administriranjem projekata (RIMA) Univerziteta Crne Gore u oblasti transfera tehnologija, eksploatacije istraživanja i saradnje sa industrijom. Razmjena je uključivala obuku iz oblasti transfera tehnologije i razmjenje znanja, intelektualne svojine (IP) i licenciranja, formiranja univerzitetskih startapova, kao i studije slučaja o uspješnoj komercijalizaciji podvodnih akustičnih komunikacija u UNEW-u.

Razmjena osoblja je takođe pružila jedinstvenu priliku profesoru Radusinoviću da posjeti najsavremenije istraživačko plovilo Univerziteta Newcastle, Princess Royal. Ovaj brod, poznat po svojoj stabilnosti, velikoj površini palube i upravljivosti, pozicirao se kao idealna platforma za male istraživačke brodove. Tokom svoje posjete, profesor Radusinović je bio gost kompanije Succerofish, osnovane 2008. godine, koja obezbjeđuje preciznu, pouzdanu i pristupačnu tehnologiju monitoringa koja može da se primijeni u teškim uslovima.

Profesor Jeff Neasham je vodio razmjenu osoblja, tokom koje je profesor Radusinović bio uključen u RIMA obuku, kao i razgovore kako sa administrativnim tako i sa akademskim osobljem UNEW-a. Sveobuhvatan program obuhvatio je različite ključne teme, značajne za unapređenje istraživačkih i administrativnih kapaciteta na Univerzitetu Crne Gore.

Studija slučaja o uspješnoj komercijalizaciji podvodnih akustičnih komunikacija u UNEW-u, bila je ključni dio programa, uključujući proučavanje intelektualne svojine koja je postojala prije nego što je ugovor počeo, kao i one koja je nastala u toku realizacije ugovora; posmatranje koraka od akademskog rezultata do tehnologije za tržište i izučavanje detaljnog procesa prenosa tehnologije iz laboratorije na tržište. Sesija o efektivnim strategijama komunikacije sa industrijskim akterima i pregledu ugovora o licenciranju ponudila je praktičan uvid u rad industrije, osiguravajući da stečeno praktično znanje bude sveobuhvatno i primjenljivo.

Razgovaralo ae takođe o razvoju poslovnih partnerstava i podršci poslovnom rastu, uključujući izgradnju i održavanje strateških partnerstava, korišćenje centara za inovacije i mreže za rast, kao i angažovanje u procesima saradnje sa partnerima. Posjeta je takođe pružila realni kontekst stečenog teorijskog znanja i ilustrovala praktičnu primjenu istraživačkih i inovativnih strategija.

Razmjena osoblja, odnosno njihov boravak na UNEW-u, kao veoma značajna za Univerzitet Crne Gore, omogućila je sveobuhvatno razumijevanje dinamike transfera tehnologije i komercijalizacije istraživanja. Profesor Radusinović je iz ovog fascinantnog iskustva stekao značajna znanja i vještine koje može iskoristiti za unapređenje istraživačkih i inovacionih kapaciteta Univerziteta Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.